Van mbo naar meesterwerk: Naut van der Zwet (21) opent nieuwe gemaal van Dijk en Waard

Een trotse groep vertegenwoordigers was maandag 25 maart aanwezig bij de officiële opening van het nieuwe gemaal 'De Waardse Dijk'. Een prestigieus project waarbij ook deltacommissaris Co Verdaas acte de présence gaf, waarbij hij bestuurders van Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gemeente Dijk en Waard ontmoette.

Net-afgestudeerde mbo'er Naut van der Zwet

Maar het meest trots was misschien wel de net-afgestudeerde mbo'er Naut van der Zwet, die namens zijn werkgever aannemer Gebroeders Beentjes het nieuwe gemaal officieel mocht openen. Hartstikke mooi, vond hij dat, en een grote eer. Vorig jaar studeerde hij af aan het Heerhugowaardse Horizon College als middenkaderfunctionaris grond-, weg- en waterbouw (infra). Hierin hou je je bezig met ontwerpen, plannen, meten, uitvoeren en opzichten van projecten. Je specialiseert je in infrastructuur: straten, wegen, bruggen, viaducten en funderingswerk. Zo'n project maak je van begin tot eind mee. Je maakt tekeningen, begrotingen en offertes. Je houdt de uitvoering in de gaten en overlegt regelmatig met de klant.

Volwaardige collega

Klinkt mooi op papier, maar daarna begint het echte werk vaak pas. Bij Beentjes kon Naut echter al meteen aan de slag doordat hij drie keer een halfjaar kon meedraaien in een traineeship. “Een werken-en-leren-project waarbij je volledig meedraait met het team en daardoor ontzettend veel leert. Het mooiste vond ik dat ik alles kon vragen aan de ‘oude rotten in het vak, maar dat ze ook dingen van mij aannamen die ik weer op school leerde. De samenwerking was echt top, ook al moest ik als studentje soms wel even wennen aan de cultuur van ‘niet lullen maar poetsen’. Ze hebben me niet als een stagiair behandeld maar als een volwaardige collega waarbij ik alle vrijheid en vertrouwen kreeg. Met de bouw van dit gemaal als absoluut hoogtepunt.”

Slakkenhuis

De leek zal het er niet aan af zien, maar het gemaal ‘De Waardse Dijk’ is een echt bijzonder mooi project. “Het ontwerp is door een architect gedaan, die heeft er echt een mooi werk van gemaakt, vind ik. Het is heel strak en past mooi in de omgeving. Aan de overkant van de weg is een plek ingericht om even te zitten en naar het water te kijken. Van bovenaf heeft het gemaal de vorm van een slakkenhuis. Maar eigenlijk is het mooiste en indrukwekkendste werk ondergronds te vinden. Daar is een stelsel van stalen buizen onder de weg door aangelegd om het water het kanaal in te kunnen pompen. Tijdens de werkzaamheden moesten we ook steeds heel goed nadenken hoe we alles konden uitvoeren zonder het verkeer op de N242 te hinderen. Het is enorm druk op deze weg dus dat was nog een hele uitdaging.”

Spooronderdoorgang Stationskwartier

Maar het is gelukt! En dankzij Naut en zijn collega’s kan het vernieuwde watersysteem het water voortaan beter opvangen en vertraagd afvoeren. Dit is heel belangrijk met het zicht op de toekomst waarin overtollige regenval en periodes van droogte elkaar zullen afwisselen. Ook speelt het gemaal een belangrijke rol bij de aanleg van de spooronderdoorgang in het Stationskwartier en bij de toekomstige woningbouw in het poldergebied.

Trots

Naut woont in Julianadorp en heeft inmiddels een dikverdiend arbeidscontract getekend bij Gebroeders Beentjes, dat in Uitgeest is gevestigd. Toch zal hij Heerhugowaard, en dan met name het gebied waar hij de afgelopen negen maanden heeft doorgebracht, niet snel vergeten. “Als ik er nu langsrijd vind ik dat wel gaaf hoor. Wie weet zal ik het later nog eens aan m’n kinderen laten zien”, zegt Naut lachend. "Mijn ouders zijn sowieso al trots."