Doet & Ontmoet bouwt bruggen in de buurt

Terwijl aan de ene kant van de ruimte het bordspel Keezen wordt gespeeld, zitten aan een andere tafel groepjes van twee en drie mensen gezellig met elkaar te kletsen. De koffie wordt nog eens ingeschonken en er is wat lekkers. Zoals elke woensdag om 10.00 uur wordt ook deze Doet & Ontmoet in de brasserie van Wijkcentrum De Zon in Heerhugowaard goed bezocht.

Drempel verlagen

“Het is deze keer vrij rustig hoor, het kan weleens heel druk zijn”, vertelt vaste bezoeker Piet. Hij startte zelf acht jaar terug een koffieochtend in dit wijkcentrum. Deze is opgeheven en opgegaan in de huidige Doet & Ontmoet groep. “Ik ben ook alleen en het leek me leuk om op een laagdrempelige manier in contact te komen met buurtbewoners. Eenzame mensen hebben de neiging om zich terug te trekken, terwijl je juist onder de mensen moet blijven. En structuur moet houden in je leven. Zo eens per week een koppie doen is net mooi. Je spreekt elkaar, maar je moet verder niks.”

Vrijblijvend

Dat is een groot voordeel van deze bijeenkomsten vindt Piet, al mag het wel wat drukker worden. “We hebben flyers rondgedeeld, hebben buurtbewoners erop aangesproken en proberen via via de mensen te bereiken. Voor een grote groep mensen is de drempel blijkbaar toch hoog. Ik kan alleen maar zeggen: kom gewoon een keer langs. Vind je het niks, vind je het niks. Maar dan heb je het wel geprobeerd.”

De kracht van Doet & Ontmoet

Dat is meteen de kracht van Doet & Ontmoet, het initiatief van Wonen Plus Welzijn dat op meerdere plekken in Dijk en Waard actief is. Monica Reisser en Chantal Gonggrijp zijn welzijnsconsulenten bij Wonen Plus Welzijn en hebben ook hun kantoor in dit wijkcentrum in Stad van de Zon. “Het is een ideale plek om ons werk te doen. Naast de ontmoetingsfunctie van de Doet & Ontmoet ochtenden is het namelijk ook dé plek om praktische, zorg- of welzijnsvragen te stellen. Doordat wij hier ons kantoor hebben is die drempel laag. We kunnen mensen vaak heel snel verder helpen.”

Genieten van de gezelligheid

Bezoekster Cora is ondertussen het spelletje aan het winnen. Ze kunnen het potje nog mooi afmaken binnen de tijd want om 11.30 uur is het weer afgelopen. Cora woont zelf nog niet zo lang in Heerhugowaard en was op zoek naar een plek om mensen te ontmoeten in haar nieuwe woonplaats. Via Wonen Plus Welzijn kwam ze terecht bij Doet & Ontmoet. Inmiddels is ze een van de vaste bezoekers.

“Ik vind het het leukste om iets te doen. Een spelletje, knutselen of soms neem ik een breiwerk mee van thuis. Maar soms zit ik ook gewoon lekker de tijd weg te kletsen”, lacht ze. “Je voelt je hier altijd welkom, dat sowieso. En het mooiste is: toen ik een paar keer niet kon komen vanwege omstandigheden, kreeg ik een appje: of het wel goed met me ging. Ik waardeer dat enorm!”

Gezelschapsspelletjes

Terwijl Piet nog eens de koffie inschenkt is er aan de andere tafel een vraag over de spelregels, hoe zat het ook alweer? Vrijwilligster Alisha legt het nog een keer uit. Ze lacht als ze zegt dat ze ook verstand van alle gezelschapsspelletjes moet hebben. Maar dat doet ze met liefde. Alisha heeft een drukke baan in de HR en Finance, waarvoor ze vier dagen per week op kantoor zit. En dan toch nog tijd voor dit vrijwilligerswerk? Ze straalt als ze vertelt dat deze afwisseling haar juist energie geeft. “Ik kijk elke week uit naar deze woensdagochtend. Om de mensen weer te zien en om een klein stukje bij te dragen aan hun welzijn. Soms doe ik mee aan een spelletje, maar ik zit ook vaak met mensen te praten. Luchtige gesprekken over ditjes en datjes, maar ik ben er ook voor ze als het niet goed gaat. Ik ben mijn roeping misgelopen. Ik had eigenlijk misschien een sociaal maatschappelijk beroep moeten kiezen”, lacht ze. “Gelukkig kan ik bij Doet & Ontmoet mijn talenten kwijt.”

Verbinden en signaleren

“Vrijwilligers als Alisha zijn goud waard voor onze organisatie”, zegt Monica. Naast een aantal betaalde krachten draait Wonen Plus Welzijn voornamelijk op vrijwilligers, die van onschatbare waarde zijn. Niet alleen op het gebied van praktische ondersteuning, maar Monica en Chantal merken dat initiatieven zoals deze ontmoetingsactiviteiten ook steeds belangrijker worden. “Behalve in de supermarkt, ontmoeten veel mensen elkaar niet meer zomaar. Er is weinig tijd voor een praatje en mensen die alleen zijn hebben de neiging zich terug te trekken. Dat maakt het ook lastig om te signaleren als alleen zijn verandert in eenzaam zijn. Naast het verbinden van mensen is die signalerende rol heel belangrijk op het gebied van preventie.”

Ook op andere locaties

Doet & Ontmoet is vrij toegankelijk, voor iedereen, van alle leeftijden. De invulling van de ochtend kan variëren van gezellige spelletjes tot gedeelde groepsactiviteiten. U moet niks, maar bent altijd welkom. Doet & Ontmoet in Wijkcentrum de Zon start elke woensdag om 10.00 uur in Wijkcentrum De Zon,Brandpunt 1 in Heerhugowaard. Naast deze ochtenden zijn er ook Doet & Ontmoet-groepen actief in Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Sint-Pancras en andere locaties in Heerhugowaard.

Kijk voor alle locaties op www.wonenpluswelzijn.nl of neem contact op via tel. 072 5717170 of e-mail dijkenwaard@wonenpluswelzijn.nl.